Cum sa alegem camera pentru a avea o vacanta perfecta!
Oricine călătoreşte şi este nevoit să rezerve spaţii de cazare într-un hotel, pe cont propriu sau printr-o agenţie de turism, s-a confruntat, cel puţin odată în viaţă, cu dilema: „Ce tip de cameră să aleg – un apartament, o suită, o family room sau apartamente in regim hotelier? Care este diferenţa între single, single superior, single de lux, executive sau grand executive?” Cum departajăm un tip de cameră de altă? La prima vedere, avem de-a face cu un adevărat labirint. În realitate, problema este destul de simplă – camerele se diferenţiază în funcţie de numărul ocupanţilor, numărul şi dimensiunea paturilor, amplasarea în hotel, respectiv dotările existente şi serviciile oferite clienţilor.
De ce este nevoie ca hotelurile să recurgă la o gamă atât de diversificată de camere? Să nu uităm că ele reprezintă societăţi comerciale şi, pentru a-şi atinge obiectivele, au nevoie de strategii coerente, bazate pe tactici flexibile şi diferenţiere tarifară. De asemenea, nu trebuie să ignorăm faptul că nu toţi turiştii au aceleaşi posibilităţi financiare, aceleaşi nevoi şi aceleaşi preferinţe. Pentru a răspunde eficient şi în timp util solicitărilor, serviciile de receptie folosesc coduri speciale corespunzătoare diferitelor tipuri de camere şi segmentelor specifice de clientelă.
Pe înţelesul tuturor
Deşi nu există un standard generalizat pe care să îl urmărească ad literam toate hotelurile din lume, aşa cum, în multe ţări nici nu există un sistem centralizat de clasificare al hotelurilor, s-a agreat, la nivel internaţional, ca structurile de cazare să aibă camerele diferenţiate după mai multe criterii:
– în funcţie de numărul ocupanţilor:
camere Single (SGL) – un singur ocupant, de obicei cu un singur pat îngust twin – size, adică dimensiunea de 90 x 200 cm
camere Double (DBL)– doi sau trei ocupanţi (2 adulţi + 1 copil), cazaţi într-un pat mare (Queen sau King size) sau două paturi mici, twin size
camere Triple (TPL)– trei ocupanţi, în paturi mici, twin size
camere Quadruple (QUAD)– patru ocupanţi, în paturi mici, twin size sau cu paturi suprapuse
Camerele Double sau Triple pot fi închiriate şi în regim Single, în funcţie de nevoile clientului şi disponibilităţile hotelului.
– în funcţie de numărul paturilor:
camere Twin – cu două paturi identice, separate;
camere Double (sau Matrimonial) – cu un singur pat pentru două persoane
camere Triple – cu trei paturi
camere Twin Double, denumite şi Double Double – cu două paturi duble
În funcţie de numărul ocupanţilor şi al paturilor, există de asemenea camere Family – cu un pat dublu pentru părinţi şi unul sau mai multe paturi pentru copii
– în funcţie de dimensiunea paturilor:
camere Queen – camere dotate cu pat dublu, pentru două persoane, dimensiunea Queen – size, 90 cm/200 cm sau 160/ 200 cm
camere King – camere dotate cu pat dublu, pentru două persoane , dimensiunea King – size, 220 cm/200 cm
– în funcţie de numărul camerelor:
camere normale
studio/ garsoniere – includ un pat matrimonial sau două paturi twin size şi chicinetă
apartamente – includ două sau mai multe camere cu paturi duble sau matrimoniale, eventual una dintre camere este dotată cu o sofa/ canapea
suite – ansambluri de camere, ce corespund unui anumit standard de lux, dotate cu dormitoare, zonă de living şi uneori chicinetă – ex: suita prezidenţială; suita honeymoon (pentru luna de miere)
– în funcţie de amplasarea in hotel:
camere Garden/ Park view – cu ferestre spre grădina/ parc
camere Mountain/ Sea view – cu ferestre înspre munte/ mare etc
– în funcţie de dotările existente:
camere Single/ Double cu duş/ cu baie/ cu jacuzzi
camere pentru persoanele cu dizabilităţi
camere pentru fumători/ nefumători
– în funcţie de serviciile oferite şi de gradul de confort:
camere Single/ Double Standard – tratament normal, dotări de bază, conform categoriei de clasificare a hotelului
camere Single/ Double Superior – tratament special, dotări şi servicii suplimentare (ex: cadouri în cameră, şampania de bun venit, renovate recent etc.)
camere Single/ Double Executive – tratament VIP, dotări şi servicii de lux, acces la Executive/ Business Lounge
camere Single/ Double/ Apartament/ Studio/ Suita Deluxe – tratament VIP, dotări şi servicii de lux
Apartamente/ Suite Presidential/ Royal – tratament VIP/ regal, dotări şi servicii de înalt rafinament
În România, există un sistem de clasificare centralizat, impus şi verificat de către autorităţi, în speţă Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, prin organismele sale abilitate. În Anexa la Ordinul MDRT nr 1051/ 03.03. 2011 pentru aprobarea Normelor metodologice privind eliberarea certificatelor de clasificare, a licenţelor şi brevetelor de turism, la Art 16, aliniatul 2, se precizează că „În cadrul tipurilor de structuri de primire turistice cu funcţiuni de cazare prevăzute la alin. (1)” – hoteluri, aparthoteluri si moteluri – „poate exista următoarea structură a spaţiilor de cazare: 1. cameră cu pat individual, reprezentând spaţiul destinat folosirii de către o singură persoană. Lăţimea patului individual este de minimum 90 cm. Lungimea patului va fi de minimum 200 cm în cazul structurilor de primire turistice cu funcţiuni de cazare de 3, 4 şi 5 stele şi de minimum 190 cm în cazul structurilor de 1 şi 2 stele; 2. cameră cu pat matrimonial, reprezentând spaţiul destinat folosirii de către una sau două persoane . Lăţimea patului matrimonial este de minimum 140 cm; 3. cameră cu două paturi individuale; 4. cameră cu trei paturi individuale, 5. cameră cu patru paturi individuale; 6. camere comune – cu mai mult de patru paturi individuale; 7. cameră cu priciuri, reprezentând spaţiul destinat utilizării de către mai multe persoane. Priciul reprezintă o platformă din lemn sau din alte materiale pe care se asigură un spaţiu de 100 cm lăţime pentru fiecare turist; 8. garsonieră, reprezentând spaţiul compus din dormitor pentru două persoane, salon şi grup sanitar propriu. Dormitorul poate fi despărţit de salon şi printr-un glasvand sau alte mijloace care permit o delimitare estetică; 9. apartament, reprezentând spaţiul compus din unul sau mai multe dormitoare (maximum 5 dormitoare), salon (cameră de zi), vestibul şi echipare sanitară proprie. La categoria de clasificare 5 stele există un grup sanitar pentru fiecare două locuri, iar la categoria de clasificare 4 stele, precum şi la restul categoriilor, există minimum un grup sanitar la 4 locuri. 10. suita – ansamblu alcătuit din două camere, care pot funcţiona împreună sau separat, deservite de un grup sanitar comun; 11. duplex, reprezentând ansamblul alcătuit din două spaţii distincte legate printr-o scară interioară, unul cu destinaţia de cameră de zi, având în componenţă şi grup sanitar, precum şi un spaţiu de dormit, situat la etaj”. După cum se observă dintr-o simplă lectură, tipurile de camere sunt aceleaşi cu cele agreate la nivel internaţional, dar se adaugă camera cu priciuri şi duplexul.
Acum stim sa alegem pentru calatoriile noastre, tipul de camera care se potriveste cel mai bine nevoilor noastre pentru a avea o vacanta perfecta!
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.