Cum sa alegem camera pentru o vacanta perfecta!

Cum sa alegem camera pentru a avea o vacanta perfecta!

Oricine c─âl─âtore┼čte ┼či este nevoit s─â rezerve spa┼úii de cazare ├«ntr-un hotel, pe cont propriu sau printr-o agen┼úie de turism, s-a confruntat, cel pu┼úin odat─â ├«n via┼ú─â, cu dilema: ÔÇ×Ce tip de camer─â s─â aleg ÔÇô un apartament, o suit─â,┬áo family room sau apartamente in regim hotelier?┬á Care este diferen┼úa ├«ntre single, single superior, single de lux, executive sau grand executive?ÔÇŁ ┬áCum departaj─âm un tip de camer─â de alt─â? La prima vedere, avem de-a face cu un adev─ârat labirint. ├Än realitate, problema este destul de simpl─â – camerele se diferen┼úiaz─â ├«n func┼úie de num─ârul ocupan┼úilor, num─ârul ┼či dimensiunea paturilor,┬áamplasarea ├«n hotel, respectiv dot─ârile existente ┼či serviciile oferite clien┼úilor.

De ce este nevoie ca hotelurile s─â recurg─â la o gam─â at├ót de diversificat─â de camere? S─â nu uit─âm c─â ele reprezint─â societ─â┼úi comerciale ┼či, pentru a-┼či atinge obiectivele, au nevoie de strategii coerente, bazate pe tactici flexibile ┼či diferen┼úiere tarifar─â. De asemenea, nu trebuie s─â ignor─âm faptul c─â nu to┼úi turi┼čtii au acelea┼či posibilit─â┼úi financiare, acelea┼či nevoi ┼či acelea┼či preferin┼úe. Pentru a r─âspunde eficient ┼či ├«n timp util solicit─ârilor, serviciile de receptie folosesc coduri speciale corespunz─âtoare diferitelor tipuri de camere ┼či segmentelor specifice de clientel─â.

Pe înţelesul tuturor

De┼či nu exist─â un standard generalizat pe care s─â ├«l urm─âreasc─â ad literam toate hotelurile din lume, a┼ča cum, ├«n multe ┼ú─âri nici nu exist─â un sistem centralizat de clasificare al hotelurilor, s-a agreat, la nivel interna┼úional, ca structurile de cazare s─â aib─â camerele diferen┼úiate dup─â mai multe criterii:

–┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á ├«n func┼úie de num─ârul ocupan┼úilor:

camere Single (SGL)┬áÔÇô un singur ocupant, de obicei cu un singur pat ├«ngust twin ÔÇô size, adic─â dimensiunea de 90 x 200 cm

camere Double (DBL)ÔÇô doi sau trei ocupan┼úi (2 adul┼úi + 1 copil), caza┼úi ├«ntr-un pat mare (Queen sau King size) sau dou─â paturi mici, twin size

camere Triple (TPL)ÔÇô trei ocupan┼úi, ├«n paturi mici, twin size

camere Quadruple (QUAD)ÔÇô patru ocupan┼úi, ├«n paturi mici, twin size sau cu paturi suprapuse

Camerele Double sau Triple pot fi ├«nchiriate ┼či ├«n regim Single, ├«n func┼úie de nevoile clientului ┼či disponibilit─â┼úile hotelului.

–┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á ├«n func┼úie de num─ârul paturilor:

camere Twin ÔÇô cu dou─â paturi identice, separate;

camere Double (sau Matrimonial) ÔÇô cu un singur pat pentru dou─â persoane

camere Triple ÔÇô cu trei paturi

camere Twin Double, denumite ┼či Double Double ÔÇô cu dou─â paturi duble

├Än func┼úie de num─ârul ocupan┼úilor ┼či al paturilor, exist─â de asemenea camere Family ÔÇô cu un pat dublu pentru p─ârin┼úi ┼či unul sau mai multe paturi pentru copii

–┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á ├«n func┼úie de┬á dimensiunea paturilor:

camere Queen┬á – camere dotate cu pat dublu, pentru dou─â persoane, dimensiunea ┬áQueen ÔÇô size, 90 cm/200 cm sau 160/ 200 cm

camere King ÔÇô camere dotate cu pat dublu, pentru dou─â persoane , dimensiunea King ÔÇô size, 220 cm/200 cm

–┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á ├«n func┼úie de num─ârul camerelor:

camere normale

studio/ garsoniere ÔÇô includ un pat matrimonial sau dou─â paturi twin size ┼či chicinet─â

apartamente ÔÇô includ dou─â sau mai multe camere cu paturi duble sau matrimoniale, eventual una dintre camere este dotat─â cu o sofa/ canapea

suite ÔÇô ansambluri de camere, ce corespund unui anumit standard de lux, dotate cu dormitoare, zon─â de living ┼či uneori chicinet─â ┬á– ex: suita preziden┼úial─â; suita honeymoon (pentru luna de miere)

–┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á ├«n func┼úie de amplasarea in hotel:

camere Garden/ Park view┬á – cu ferestre spre gr─âdina/ parc

camere Mountain/ Sea view ÔÇô cu ferestre ├«nspre munte/ mare etc

–┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á ├«n func┼úie de dot─ârile existente:

camere Single/ Double cu du┼č/ cu baie/ cu jacuzzi

camere pentru persoanele cu dizabilităţi

camere pentru fum─âtori/ nefum─âtori

–┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á ├«n func┼úie de serviciile oferite ┼či de gradul de confort:

camere Single/ Double Standard ÔÇô tratament normal, dot─âri de baz─â, conform categoriei de clasificare a hotelului

camere Single/ Double Superior ÔÇô tratament special, dot─âri ┼či servicii suplimentare (ex: cadouri ├«n camer─â, ┼čampania de bun venit, renovate recent┬áetc.)

camere Single/ Double Executive ÔÇô tratament VIP, dot─âri ┼či servicii de lux, acces la Executive/ Business Lounge

┬ácamere Single/ Double/ Apartament/ Studio/ Suita ┬áDeluxe ÔÇô tratament VIP, dot─âri ┼či servicii de lux

Apartamente/ Suite Presidential/ Royal ÔÇô tratament VIP/ regal, dot─âri ┼či servicii de ├«nalt rafinament

├Än Rom├ónia, exist─â un sistem de clasificare centralizat, impus ┼či verificat de c─âtre autorit─â┼úi, ├«n spe┼ú─â Ministerul Dezvolt─ârii Regionale ┼či Turismului, prin organismele sale abilitate. ├Än Anexa la Ordinul MDRT nr 1051/ 03.03. 2011 pentru aprobarea Normelor metodologice privind eliberarea certificatelor de clasificare, a licen┼úelor ┼či brevetelor de turism, la Art 16, aliniatul 2, se precizeaz─â c─â ÔÇ×├Än cadrul tipurilor┬á de structuri de primire turistice cu func┼úiuni de ┬ácazare┬á prev─âzute la alin. (1)ÔÇŁ┬á – hoteluri, aparthoteluri si moteluri – ┬áÔÇ×poate exista urm─âtoarea structur─â a spa┼úiilor de ┬ácazare:┬á┬á┬á 1. camer─â cu pat individual,┬á reprezent├ónd spa┼úiul destinat folosirii de c─âtre o ┬ásingur─â persoan─â. L─â┼úimea patului┬á individual este de minimum 90 cm. ┬áLungimea patului va fi de minimum 200 cm ├«n cazul structurilor de primire ┬áturistice cu func┼úiuni de cazare de 3, 4 ┼či 5 stele ┼či de minimum 190 cm ├«n cazul ┬ástructurilor de 1 ┼či 2 stele; 2. camer─â cu pat matrimonial,┬á reprezent├ónd spa┼úiul destinat folosirii de c─âtre ┬áuna sau dou─â persoane . L─â┼úimea patului┬á matrimonial este de minimum 140 cm; 3. camer─â cu dou─â paturi individuale; 4. camer─â cu trei paturi individuale, 5. camer─â cu patru paturi individuale; 6. camere comune – cu mai mult de patru paturi individuale; 7. camer─â cu priciuri, reprezent├ónd spa┼úiul destinat utiliz─ârii de c─âtre mai multe ┬ápersoane. Priciul reprezint─â o platform─â din lemn sau din alte materiale pe care ┬áse asigur─â un spa┼úiu de 100 cm l─â┼úime pentru fiecare turist; 8. garsonier─â, reprezent├ónd spa┼úiul compus din dormitor pentru dou─â persoane, ┬ásalon ┼či grup sanitar propriu. Dormitorul poate fi desp─âr┼úit de salon ┼či printr-un ┬áglasvand sau alte mijloace care permit o delimitare estetic─â; 9. apartament, reprezent├ónd spa┼úiul compus din unul sau mai multe dormitoare ┬á(maximum 5 dormitoare), salon (camer─â de zi), vestibul┬á ┼či echipare┬á sanitar─â ┬áproprie. La categoria de clasificare 5 stele exist─â un grup sanitar pentru fiecare ┬ádou─â locuri, iar la categoria de clasificare 4 stele, precum ┼či la restul categoriilor, ┬áexist─â minimum un grup sanitar la 4 locuri. 10. suita ÔÇô ansamblu alc─âtuit din dou─â camere, care pot func┼úiona ├«mpreun─â sau ┬áseparat, deservite de un grup sanitar comun; 11. duplex, reprezent├ónd┬á ansamblul alc─âtuit din dou─â spa┼úii distincte legate ┬áprintr-o scar─â interioar─â, unul cu destina┼úia de camer─â de zi, av├ónd ├«n componen┼ú─â ┼či grup sanitar, precum ┼či un spa┼úiu de dormit, situat la etajÔÇŁ. Dup─â cum se observ─â dintr-o simpl─â lectur─â, tipurile de camere sunt acelea┼či cu cele agreate la nivel interna┼úional, dar se adaug─â camera cu priciuri ┼či duplexul.

Acum stim sa alegem pentru calatoriile noastre, tipul de camera care se potriveste cel mai bine nevoilor noastre pentru a avea o vacanta perfecta!

(Visited 1.336 times, 1 visits today)

Las─â un r─âspuns