Tenerife – Insula celor Norocoşi

Vacanta in TenerifeTenerife –  Insula celor Norocoşi este un amestec perfect de Africa şi Europa, la confluenţa dintre rase şi tradiţii, în care vegetaţia luxuriantă străjuieşte cu graţie plajele fierbinţi şi la propiu, dar şi la figurat, Tenerife (arhipelagul Canare, la 300 Km de coasta Africii de Nord) este una dintre cele mai căutate destinaţii din Spania. Sunt atâtea locuri de vizitat şi atâtea lucruri de descoperit, încât este imposibil să te plictiseşti. De altfel nici clima nu-ţi permite, temperatura variind de la fierbinte, pe malul oceanului Atlantic, la rece şi extrem de rece în apropierea Masivului central Teide (3718m), unde poţi găsi uneori zăpadă în mijlocul iernii.

Fauna şi flora au urmat şi ele intervalul climatic, insula adăpostind peste 140 de specii de plante endemice şi câteva specii de păsări şi animale rare precum acvila pescuitoare, canarul, delfinul nas de sticlă (afalinul, care se regăseşte şi în Marea Neagră), porumbelul turcoaz (specie endemică) şi multe altele. Aşa se şi explică de ce cea mai mare atracţie a Tenerifelor este Parcul Naţional Teide, un imens parc vulcanic, cu o suprafaţă de 18,900 ha, în care înălţimea medie depăşeşte 2000 m. Vizitatorii pot admira aici câmpiile cu lavă, alături de formaţiuni montane fantastice, rezultatul proceselor vulcanice şi tectonice, şi pot înţelege, în sfârşit, ce i-a motivat pe realizatorii celebrelor  producţii cinematografice « Războiul Stelelor « şi « Planeta Maimuţelor » să filmeze în  Tenerife. O telecabină specială ajunge până la altitudinea de  3555 m, de unde se poate merge pe jos la două locuri de vizionare. Cei care deţin un permis special de vizitare pot ajunge până pe  Pico del Teide (3.718 metri) –  cel mai înalt punct din Spania, care conferă o măreţie aparte peisajului.

Amatorii de soare şi mare pot poposi pe plajele largi ale insulei, spre exemplu Plaja de las Americas, Los Cristianos, Plaja de Las Teresitas şi Los Gigantes (cu nicip vulcanic)  – unde vor descoperi cu plăcere hoteluri şi restaurante de lux, magazine, baruri de noapte, cluburi de golf, tenis şi surfing.  O destinaţie perfectă pentru familiile cu copii ar putea fi Octopus, cel mai mare aquapark din Tenerife, dar şi fascinantul Parc Loro, cu cel mai mare aquarium cu delfini şi pinguini din lume, precum şi cea mai vastă colecţie de papagali din lume

Peisajul urban este deopotrivă de ispititor, Santa Cruz de Tenerife, capitala insulei, asemuindu-se perfect cu o urbe latino americană, datorită interminabilei sale cornişe, pitoreasca La Rambla, presărată cu puzderie de terase şi baruri. Cei care vor să cunoască, însă, mai bine trecutul insulei ar trebui să ajungă pe la Muzeul Maritim sau la Muzeul Naturii şi al Umanităţii, care adăposteşte misterioasele mumii „guanche”. Cireaşa de pe tort a oricărei vacante în Tenerife nu poate fi decat o fiesta în stil  flamenco, stropită din belşug cu Sangria.

Multitudinea de fascinaţii cu care îşi seduce vizitatorii i-a îndemnat pe localnici să-şi boteze insula drept „Tăramul Contrastelor”. Mai potrivită este însă denumirea veche, grecească, de Macaronesia, „insula celor norocoşi”, pentru că nici nu te poţi simţi altfel decât norocos dacă reuşeşti să te opreşti pentru câteva zile pe acest meleag al splendorii.

Bine de ştiut în Tenerife

Gastronomia insulelor Canare combină reţetele tradiţionale spaniole cu influenţe din Africa şi America Latină, şi este impresionantă prin bogăţia şi diversitatea de preparate din peşte, fructe de mare, carne, fructe, legume proaspete, cereale. Specific insulei este «gofio», un sortiment de patiserie substitut al painii, «Papas Arrugadas», cartofi fierţi preparaţi cu condimente şi sosuri specifice insulei-Mojo, „Caldereta” şi „Sanchoco Canario” , reţete tradiţionale de peşte.

(Visited 64 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns