Colţul Gurmandului – reţete iraniene

Ghormeh sabzy

O reţetă veche de peste 1000 de ani, Ghormeh sabzy (tocană de verdeţuri) este o mâncare naţională  iraniană.  Principalele ingrediente sunt un amestec de ierburi sotate  –  în principal pătrunjel, praz sau ceapă verde, coriandru şi spanac, asezonate cu frunzele unui condiment denumit „shambalileh” (schinduf uscat; în latină Trigonella foenum). Amestecul de verdeţuri poate varia după gust sau posibilităţi, şi este fiert cu fasole boabe, mazăre, ceapă verde sau roşie, lămâi persane confiate şi carne de miel sau vită, asezonată cu şofran de India. În funcţie de regiune, fie se călesc carnea şi ceapa, până devin maronii, apoi sunt  condimentate cu şofran şi piper negru, fie se sotează verdeţurile, până la deshidratare. O a treia metodă de preparare presupune fierberea pe foc, timp de 3 – 4 ore, a amestecului format din boabe de fasole sau mazăre şi lămâi persane, asezonate cu „shambalileh”  şi sare după gust.

Dacă doriţi să preparaţi şi dumneavoastră Ghormeh sabzy, faceţi rost de un wolk mare şi luaţi drept ingrediente: 1 Kg carne fragedă de miel, fără os, sau 1 Kg carne de vitel, 1 ceapă mare, tocată mărunt, 1/3 cană ulei floarea soarelui, 1 linguriţă şofran, 1 ţ cană de apă, 6 lămâi uscate sau ţ cană zeamă de lămâie, o cană boabe fasole (de la conservă), sare, piper negru, 1 legatură de ceapă verde, tocată mărunt, o legătură spanac, tăiat mărunt, o cană pătrunjel fin mărunţit, o cană coriandru fin mărunţit, o cană usturoi tocat fin, o cană de schinduf fin mărunţit. Ghormeh sabzy se pregăteşte după acelaşi tipic ca şi  tocana românească, iar la sfârşit se serveşte cu garnitură de orez persan, denumit „polo”, sau pe „tahdig”, un strat dublu de orez caramelizat şi crocant.

Sharbat (şerbet)

Sharbatul, sau şerbetul cum a pătruns în limba română pe filieră turcă, este un sirop dulce preparat din petale de flori sau fructe. El poate fi servit fie în formă compactă, cu linguriţa, fie dizolvat în apă rece. Cele mai cunoscute şerbeturi sunt preparate din petale de trandafir, gutui, ibiscus, lămâie, portocală, mango, ananas şi vişine. ţerbetul de vişine, de exemplu, se prepară din 900 gr zahăr, 2 – 3 căni de apă, 450 gr vişine, ţ linguriţă de esenţă de vanilie.  Zahărul şi apa se fierb împreună, numai într-un vas emailat, timp de 15 – 20 minute; se adaugă vişinele şi se fierb împreună pentru încă 20 – 30 minute, sau până ce se îngroaşă siropul. Lichidul este strecurat printr-o sită fină, sau o pânză de tifon, apoi se adaugă esenţa de vanilie şi se scurge într-o sticlă, care ulterior se lasă la rece până în momentul servirii.  ţerbetul poate fi făcut şi din vişine congelate, dacă proaspete nu există, cu condiţia ca acestea să fie înmuiate în apă rece vreme de  şase – şapte ore.
Puteţi gusta din bucătăria iraniana la ea acasa.

(Visited 130 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns