Povestea la halba, in Munchen incepe de la poalele Alpilor germani, în anul 800 înainte de Hristos, o poveste fara de sfârsit, o poveste a gustului si a bunei dispozitii, dovezi în acest sens dând astazi amforele cu bere descoperite la Hallsstattzeit, lânga Kulmbach. Desi a fost inventata în Mesopotamia, acum 5000 de ani, berea si-a câstigat repede adepti în lumea întreaga, numeroase festivaluri preaslavindu-i calitatile.
Unul dintre cele mai reusite evenimente de gen, lansat înca din 1810 (sub forma de cursa de cai în onoarea unei nunti regale), este Oktoberfest, Festivalul Berii din Bavaria. El este organizat la Munchen , în piata Theresienwiesse, si dureaza circa 16 zile pe an, din septembrie pâna în prima saptamâna a lui octombrie. Cu acest prilej, peste 6,4 milioane de oameni, denumiti local bierdimpfe (bautori de bere), se reunesc anual pentru a admira femeile în Dridl (rochie traditionala bavareza), cu halbe uriase în mâini, si pentru a consuma cantitati impresionante de cârnati albi, weisswursten, stropiti din belsug cu mai bine de 8 milioane de tone de bere.
În mod traditional, festivalul este deschis prin 12 salve de tun, dupa care urmeaza o parada a berarilor. La ora 12 :00, primarul din Munchen începe dansul inaugural pe un butoias de bere cu strigatul traditional „ist O ‘zapft!” („Este lovit!” , în dialect bavarez). Primarul da apoi prima bere presedintelui landului Bavaria, dupa care toti participantii continua degustarea. În zilele urmatoare au loc slujbe religioase, care sa binecuvanteze productia regionala, diverse concursuri între familiile de berari si concerte de muzica traditionala bavareza.
Doar cele sase familii de bere din Munchen – Löwenbräu, Hofbräuhaus, Augustinerbräu, Paulaner, la Hacker-Pschorr si Spaten – sunt acceptate în festival, deoarece urmeaza cu strictete regulile impuse în 1516 de Legea Germana a Puritatii , care stipuleaza clar ca ingredientele berii trebuie sa fie doar malt, apa pura, orzoaica si hamei. Sortimentele de bere se deosebesc între ele prin procentul de malt continut, ca indicator al puterii si calitatii. Berea bavareza este fabricata în stilul Munich, cu un grad minim de densitate (Stammwürze) de 12,5%, si cu un procent de alcool de maxim 6%. Spre deosebire de berea germana obisnuita, cu alcool de maxim 5,2%, cea bavareza, servita în timpul festivalului, cu alte cuvinte berea Oktoberfest, contine alcool în proportie de 5,8% – 6,3% si o concentratie mare de zahar. Exista 40 de sorturi de bere Oktoberfest cunoscute pâna în prezent, cea mai tare (alcool 7,8%, Stammwürze 19%) fiind Animator, de la Hacker-Pschorr . Pretul unui Mass (1 litru) de bere este între 8,4 si 8,6 Euro, în functie de locul servirii.
Oktoberfest 2012 începe sâmbata, 22 septembrie, si se termina duminica, 7 octombrie.
Ultimele ponturi :
Suvenirul ideal pentru barbati, pe care îl gasiti peste tot în Munchen, – pantalonii de piele Lederhosen – costa în jur de 120 – 150 Euro. Fetele gasesc déjt pomenitul Dirndl la circa 100 – 120 Euro.
Daca sunteti gata de drum, nu uitati « slagarul » festivalului :
„Eins, zwei, drei, g’suffa; Zicke-Zacke-Zicke-Zacke Hoy, Hoy, Hoy!”
de la 45 euro/ noapte detalii pe http://www.lapiovra.ro/city.break.munchen/
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.