Cum putem promova Bucureștiul în pandemie

        București a evoluat mult din punct de vedere turistic în ultimii 5 ani și a devenit, deja, principala destinație turistică a României pe partea de incoming, ca număr de turiști. Din păcate, de multe ori, bucureștenii nu sunt conștienți de potențialul mare pe care îl are Capitala României, iar, pe de altă parte, turiștii străini rămân încântați. Gradul de satisfacție, după vizitarea Bucureștiului, este mult peste gradul de așteptare. Aceasta indică faptul că București nu este încă promovat agresiv pe piețele țintă dar este într-o perioadă ascendentă, „pe val”.

        Atât datorită aderării României la Uniunea Europeană, cât și datorită creșterii numărului de legături aeriene și, nu în ultimul rând, a dezvoltării turistice, unele orașe ale țării noastre au început să devină destinații de city break. Pe primul loc este, firește, municipiul București, care, începuse să primească, an de an, potrivit Institutului Național de Statistică, peste 1,1 – 1,2 milioane de turiști străini, aproape jumătate din numărul străinilor care sosesc anual în România.

         Însă a sosit pandemia covid-19 iar numărul turiștilor s-a prăbușit dramatic, în toată lumea. Dar asta nu înseamnă că trebuie să avem ”politica struțului”. Dimpotrivă. Foarte mulți turiști, în special din Europa, își fac rezervări acum pe ultima sută de metri, uitându-se pe harta destinațiilor verzi. Pe de altă parte, mulți turiști visează la unde vor putea călători pe viitor. Așa că nu avem decât de câștigat dacă ne promovăm de pe acum. Dar avem cu ce? Eu zic că da, cu argumente!

        Pariez că dacă ne vom promova bine și eficient acum, România în general și Bucureștiul în particular vor putea ajunge destinații turistice mult mai căutate în 2022. În turism totul se organizează din timp și este nevoie de predictibilitate. Iar în 2021 sper să găzduim meciurile din cadrul Campionatului European UEFA, chiar dacă cu spectator mai puțini. Pe de altă parte, din mai multe surse știu că Bucureștiul va găzdui evenimente de anvergură internațională în 2022, dacă situația internațională, regională și locală o va permite.

         Capacitatea de cazare a Bucureştiului aproape că s-a triplat în ultimii 15 ani. Dacă în anul 2000 erau 7422 de locuri de cazare, în prezent sunt circa 20.000 de locuri de cazare. Au apărut atât hoteluri noi, dintre care o parte sunt operate în management sau sub franciză de către lanţuri internaţionale, precum şi multe apartamente în regim hotelier clasificate oficial şi hosteluri, dedicate în special tinerilor.

        De pe Aeroportul Internaţional Henri Coandă, înainte de izbucnirea pandemiei operau 40 de companii aeriene, dintre care 8 low cost. Principalele destinaţii ca număr de zboruri erau Londra, Viena, Frankfurt, Roma, Istanbul, Amsterdam şi Paris iar în total erau operate aproape 70 de destinaţii directe. De asemenea, în Bucureşti sunt prezente aproape 20 de branduri hoteliere internaţionale.

        Iată 15 motive pentru a vizita Bucureștiul, fie că avem sau nu pandemie (firește, cu excepția momentelor de carantină totală, care sperăm să nu mai fie):

  1. Bucureşti este un oraş sigur.Rata criminalităţii este mult mai mică decât în multe oraşe de pe mapamond, chiar şi mai vestice. Nu există terorism, nu se folosesc arme de foc.
  2. Bucureşti este un oraş non-stop.Ai ce face permanent, la orice oră din zi şi din noapte. Magazinele şi mall-urile sunt deschise până târziu în noapte, unele market-uri sunt non stop. Restaurantele şi barurile sunt în mod normal deschise până spre dimineaţă, cu excepția perioadei de pandemie. Dar măcar le avem. Multe localuri au terase încălzite.
  3. Bucureşti este un oraş ieftin.Nu vă miraţi, nu o fi cel mai ieftin oraş din România, dar comparativ cu multe alte metropole, este încă ieftin. 2 euro berea ori cafeaua în centru sau 10 euro de persoană prânzul în oraş e încă un preţ bun. Plus taxiul, care este cel mai ieftin din UE.
  4. Bucureşti este un oraş uşor accesibil.Pe Aeroportul Internaţional Henri Coandă aterizează zeci de companii aeriene, inclusiv low cost, din Bucureşti pornesc trei autostrăzi (sau hai să le spunem fragmente de autostrăzi). În plus Capitala este nod feroviar, rutier şi chiar şi fluvial (Dunărea se află la doar 60 de km).
  5. Bucureşti este un oraş curat.Fără drept de apel, este mult mai curat decât acum 10 ani, deşi e loc şi de mai bine.
  6. Bucureşti este un oraş cultural.Teatre (inclusiv stand up comedy), muzee, săli de spectacole, toate acestea oferă un program cultural tot timpul anului. Chiar și în vremuri de pandemie sunt piese de teatru în aer liber sau interior, cu participare restrânsă, dar de calitate. De asemenea, Bucureşti are multe muzee, case memoriale şi teatre interesante. Amintesc de Muzeul Satului, unic în Europa, Muzeul de artă, unde pot fi văzute capodopere internaţionale, Muzeul de Istorie, Muzeul de Ştiinţe Naturale „Grigore Antipa”, recent modernizat etc. 
  7. Bucureşti are un Centru istoric.Ceea ce nu puteam spune până acum 10-15 ani, dar acum îl avem şi este foarte apreciat pentru nenumăratele localuri, magazine de suveniruri și obiective turistice.
  8. Bucureşti are din ce în ce mai multe structuri de cazare, fie ele hoteluri, vile, pensiuni şi hosteluri. În ultimii ani, tarifele de cazare au scăzut considerabil şi sunt accesibile aproape tuturor buzunarelor.
  9. Bucureşti are parcuri.Chiar dacă spaţiile verzi nu sunt uniform răspândite, nu duce, lipsă de parcuri mari sau cochete, precum Regele Mihai I (Herăstrău), Cişmigiu, Carol, Tineretului, IOR, Floreasca etc.
  10. Bucureşti are lacuri şi posibilităţi de agrement nautic.Pe lângă Dâmboviţa, râul bucureştean nu foarte spectaculos, dar care permite mici competiţii de ambarcaţiuni precum cele organizate de fostul nostru campion mondial la caiac canoe Ivan Patzaichin, avem râul Colentina, care formează salba de lacuri din nordul Bucureştiului (Herăstrău, Floreasca, Tei, Pantelimon). Aceste lacuri sunt mari şi generoase pentru ambarcaţiuni.
  11. În Bucureşti se află cea mai mare clădire administrativă civilă din lume, Palatul Parlamentului.Că vrem sau nu vrem, devine pas cu pas un simbol al oraşului, aşa cum turnul Eiffel a devenit pentru Paris.
  12. Bucureşti a fost atestat documentar pe vremea lui Vlad Ţepeş, alias Dracula.Deci, teoretic este întemeiat de Dracula. Pentru fanii acestei legende, foarte mulţi în toată lumea, nu e nimic rău. Mai ales că Dracula era un vampir romantic…
  13. Bucureşti rămâne pe alocuri un Mic Paris, deşi mult mai eclectic. Mulţi vizitatori străini remarcă influenţa capitalei Franţei în arhitectura oraşului. De fapt, dacă nu ştiaţi, mai în glumă, mai în serios, Bucureştiul ar trebui denumit „Marele Paris”, deoarece suprafaţa oraşului nostru este mai mare decât cea a Capitalei Franţei.
  14. București este un oraș al recordurilor. Vă amintesc câteva: Catedrala Mântuirii Neamului, desi încă în construcție, este cea mai mare catedrală ortodoxă din lume, din punct de vedere al ariei, volumului și înălțimii. Vechiul Muzeu al Curții Domnești – este cel mai vechi monument medieval din București, fiind legat de Vlad Țepeș, cel care a inspirat legendarul personaj Dracula. Muzeul Satului este unul dintre cele mai frumoase muzee în aer liber din lume. Cărturești Carusel este una dintre cele mai frumoase librării din lume. Spectacolul de apă, sunet și lumini ”Simfonia Apei” din Piața Unirii, a intrat, la un an de la lansare, în Cartea Recordurilor.
  15. Oportunităţi permanente de shopping. Faţă de oraşele occidentale, în Bucureşti nu există reglementări stricte privind orele de funcţionare a market-urilor, magazinelor etc. Unica excepție o poate constitui starea de urgență, în cazul în care poate reapărea – o realitate cu care s-a obișnuit toată lumea. În București veţi găsi deschise multe magazine până la ore târzii, în week-end, unele chiar non stop, ceea ce în vest este aproape imposibil. În concluzie, puteţi cumpăra cele necesare, diverse produse etc. oricând, la orice oră.

Traian Bădulescu

          Dacă ajungeți în București vă recomandăm sa vă cazați în unele dintre cele mai bune apartamente in regim hotelier din Bucuresti unde vă veți simți acasă. Acestea se numesc apartamente de închiriat La Piovra Turista 3*  fiind situate in inima orașului, în vecinatatea centrului istoric, Piata Universitatii, Teatrului National, Casa Centrala a Armatei.

(Visited 159 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns