Masuri aplicate pentru clienții teraselor și plajelor de la 1 iunie

Masurile aplicate de la data de 1 iunie 2020 pentru operatorii economici din sectorul alimentatiei publice sunt publicate in Ordinul comun nr. 966/1.809/105 din data de 29 mai 2020 emis de Ministerul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri alaturi de Ministerul Sanatatii si Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor si Ordinul comun nr. 1.810 din data de 29 mai 2020 al Ministerului Economiei, Energieiv si Mediului de Afaceri si Ministerul Sanatatii si Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor.

Prin cele doua ordine au fost stabilite masurile obligatorii pentru toti operatorii economici din sectorul alimentatiei publice si pentru administratorii plajelor turistice pentru prevenirea raspandirii virusului SARS-CoV-2. Masurile sunt obligatorii pentru toti clientii teraselor sau plajelor turistice de pe litoralul romanesc.

Principalele masuri specifice de protectie a clientilor teraselor din Romania sunt:

  • La intrare în spațiul special amenajat din exteriorul clădirii unității de alimentație publică (terasă) se va face un triaj observational, iar accesul clientilor cu simptome vizibile de infectie respiratorie va fi interzis;
  • Operatorii economici se vor asigura ca la intrare si la grupurile sanitare exista dispozitive cu produse biocide avizate, necesare dezinfectarii mainilor clientilor, precum si informarea acestora cu privire la modul de utilizare;
  • Se recomanda stabilirea de circuite cu sens unic ce trebuie parcurse de clienti in interiorul terasei, astfel incat sa se minimizeze contactele intre clienti (exemplu: inspre si dinspre toaleta);
  • Se va interzice transferul meniurilor, solnitelor, olivierelor si a altor obiecte, de pe o masa pe alta. Acestea vor fi dezinfectate dupa plecarea clientilor de la o masa si, unde este posibil, se vor folosi meniuri de unica folosinta;
  • Va fi încurajată plata cu cardul, fie la casă, fie către personalul de servire;
  • Se asigura ca la servirea mesei personalul va purta masca si manusi, iar manusile utilizate la servire nu vor fi utilizate la pregatirea mesei;
  • Se interzice consumul de produse in picioare, pentru a minimiza circulatia clientilor in interiorul terasei;
  • Se stabileste un numar de maxim 4 clienti care pot ocupa o masa, cu conditia respectarii unei distante de 1,5 m intre persoane, exceptie de la aceasta regula fac membrii aceleiasi familii, care au acelasi domiciliu;
  • Se asigura respectarea unei distante de minimum 2 m intre ocupantii meselor alaturate;
  • Ocuparea locurilor se va face cu rezervare anterioara, astfel incat sa se evite aglomerarile la intrarea in unitate si sa se faciliteze ancheta epidemiologica in cazul aparitiei unui caz de imbolnavire intre clientii localului;
  • Va exista un registru de evidenta a rezervarilor clientilor, astfel incat in cazul aparitiei un caz de imbolvnavire cu virusul SARS-CoV-2 in randul clientilor unitatii de alimentatie, sa existe date concrete pe baza carora sa se poata efectua ancheta epidemiologica;
  • Se asigura ca se efectueaza dezinfectia meselor, dupa fiecare client/grup, cu produse biocide care necesita un timp minim de contact, avizate de Comisia Nationala pentru Produse Biocide.

Principalele masuri specifice de protectie a turistilor pe plajele de pe litoralul romanesc:

  • Operatorii economici sau administratorii plajelor au obligatia de a amplasa la loc vizibil regulamentele de acces si de comportament pe plaja si totodata de a asigura masuri pentru respectarea unei distante de 2 m (stanga/dreapta, fata/spate) intre sezlongurile care sunt utilizate de persoane din familii diferite;
  • Administratorii vor asigura accesul pe plaja in limitele de capacitate adoptate, cu mentinerea distantei fizice, descurajarea aglomerarii si limitarea adunarilor mari si vor adopta masuri pentru restrictionarea accesului la plaja daca limitele de capacitate stabilite sunt depasite si distanta fizica nu poate fi mentinuta;
  • Accesul va fi asigurat prin puncte de intrare clar semnalizate si vor fi stabilite culoare unidirectionale, separate, de intrare si de iesire, cu semnalizarea distantelor corespunzatoare;
  • Rezervarea utilizarii plajei pe anumite perioade de timp se face prin intermediul unui sistem de rezervare online sau telefonic si / sau adoptarea de ore strategice de functionare sau criterii de inchidere flexibile;
  • Trebuie sa se mentina o distanta de cel putin 2 m intre persoane (inclusiv angajati) in orice moment, cu exceptia membrilor aceleiasi familii sau daca siguranta activitatii de baza necesita o distanta mai scurta (de exemplu, ridicarea echipamentelor grele);
  • Se amenajeaza zonele de lucru (de exemplu, scaune pt salvamari, turnuri) astfel incat, cei care presteaza servicii pe plaja sa stea distantati la cel putin 1,5 m. Atunci cand distantarea nu este posibila, trebuie sa se prevada utilizarea mastilor de protectie sau sa se adopte bariere fizice, cum ar fi panourile de plastic/plexiglas;
  • Servirea clientilor se va face de catre personalul angajat al plajei concesionate, fara deplasarea clientilor in punctele de servire;
  • In cazul plajelor neconcesionate, administratia publica locala va raspunde de mentinerea regulilor de distantare fizica si evitarea formarii de aglomerari;
  • Echipamentul de plaja (de exemplu, scaune, sezlonguri, umbrele) trebuie folosit individual, fara ca aceste echipamente sa fie partajate intre persoane care nu sunt membrii de familie cu acelasi domiciliu si, inainte si dupa fiecare utilizare, acestea vor fi curatate si dezinfectate cu produse biocide avizate;
  • Toaletele de pe plaja trebuie asigurate cu consumabile adecvate pentru respectarea igienei: apa, sapun, dezinfectant cu cel putin 60% alcool, prosoape de hartie si cosuri de gunoi fara atingere. Se va asigura curatarea si dezinfectia frecventa a acestora;
  • Nu sunt premise activitati sportive sau de agreement decat in spatii special amenajate cu acest scop, cu limitarea numarului de persoane care nu apartin aceleasi familii;
  • Personalul operatorului economic sau al administratorului plajei, dupa caz, va purta masca si se vor asigura dispozitive si produse biocide avizate necesare dezinfectarii mainilor turistilor si informatii cu privire la modul de utilizare.
    Daca situatia epidemiologica o va permite, masurile de siguranta sanitara adoptate prin cele doua acte normative vor fi reevaluate si vor fi avute in vedere relaxari ale restrictiilor.
(Visited 98 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns