In vacanță la Istanbul

Considerat a fi Poarta dintre Est si Vest, cel mai mare oraș al Turciei, are un farmec aparte ce îi determină pe turiști să se întoarcă în vacanță la Istanbul. Orașul Istanbul se întinde pe faimosul Bosfor, îmbinând cele mai bune caracteristici ale Orientului Mijlociu, Asiei Centrale și Europei. Fondat în perioada neoliticului, acest oraș atât de modern în ziua de azi a reușit să-și păstreze aproape neatinse moștenirile istorice prin moscheile, basilicile, catedralele și bazarurile antice.

Din București am plecat cu autocarul în jurul orei 20:30 și am ajuns la Istanbul a doua zi dimineață la aproximativ 10:30.

Prima zi de vacanță la Istanbul am început-o cu un tur pietonal la Moscheea Suleymaniye, situată pe al Treilea Deal din Istanbul, moscheea a fost realizata la comanda Sultanului Suleyman Magnificul, în anul 1550. Intr-adevar, moscheea este magnifică! Imbină caracteristici arhitecturale islamice și bizantine. Din păcate a fost puternic deteriorată de-a lungul anilor, în special în timpul Primului Razboi Mondial. Totuși, a fost restaurată la mijlocul secolului XX, afisându-se în prezent cu un aspect încantator. Moscheea este marcată de patru minarete, ceea ce indică faptul că a fost construită de un sultan. Când a fost ridicată, cupola cladirii avea să fie cea mai înaltă din Imperiul Otoman.

După prânz am mers la o fabrică de piele unde am vazut o prezentare de modă a colecției de haine și  produse din piele. Din magazinul fabricii se pot cumpăra diverse obiecte de vestimentație din piele. Apoi am plecat spre port pentru a ne îmbarca pe vaporaș pentru croaziera pe Stramtoarea Bosfor ce leaga Marea Marmara de Marea Neagra și desparte cele doua continente, Europa și Asia, facând ca Istanbul să fie singurul oraș din lume construit pe două continente. In aceasta croaziera am admirat panoramic: Palatul Dolmabahce, Palatul Beylerbeyi, Palatul Ciragan, cartierele rezidențiale din ambele parți ale Istanbulului (europeana si asiatica), fortareața Rumeli, Moscheea Çamlıca (Moscheea lui Erdogan), Turnul Çamlıca (Turnul Televiziunii).

A doua zi o rezervam pentru o plimbare prin piata Sultanahmet, Hipodromul antic locul unde se organizau curse de care trase de cai și alte activitati sportive în perioada bizantină. Astazi fiind un parc faimos cu monumente reprezentative precum: obeliscul egiptean (cel mai vechi monument din Istanbul) adus din Karnak de împăratul roman Theodosius I (379-395 d.Hr.), coloana lui Constantin, coloana lui Serpentine din Delfi, fântâna lui Wilhelm II, Moscheea Albastra, a sultanului Ahmet I denumită astfel datorită celor 21000 de bucati de faianta bleu din interior.

In vacanță la Istanbul, vizităm și Moscheea Sfanta Sofia construita in anul 537 d.Hr., simbolul arhitecturii Bizantine, care pentru aproape 1000 de ani a fost cea mai mare catedrala din lume. După căderea Constantinopolului a fost transformată în moschee, iar din anul 1935 a devenit muzeu, care atrage astăzi milioane de vizitatori, din 2020 a redevenit moschee. Palatul Topkapi a fost reședintă a sultanilor pana in 1856, unde admiram celebrul palat, grădinile, Haremul și tezaurul unde sunt expuse sabia lui Stefan cel Mare și toiagul lui Moise. Tot în această zonă se poate vizita și Basilica Cisterna cea mai mare încăpere subterană de depozitare a apei din Istanbul. Aceasta caverna usor inspăimântătoare de sub Orașul Vechi al Istanbulului datează din secolul al IV-lea. Se spune că la construcția ei s-au implicat în jur de 7000 de sclavi bizantini, care au fost puși la o muncă extrem de grea. Urmând podețele de lemn care se întind deasupra apei admirăm coloanele antice care susțin această cameră de mai bine de 1500 de ani.

Incheiem ziua de vacanță la Istanbul, cu vizită și timp liber pentru cumpărături în Marele Bazar, inima comercială a Istanbulului, cel mai mare și mai vechi bazar acoperit din lume, cu peste 4000 de magazine înșiruite pe 60 de strazi. Aici poti cumpăra covoare, delicii turcești, bijuterii, lămpi, narghilele, haine, produse alimentare proaspete, condiment etc. Spre deosebire de celelate piețe turcesti, aceasta are vânzatori ce nu pun presiune pe eventualii clienți să cumpere din magazinul lor. Totuși, este recomandat să negociezi la fiecare produs dorit.

În a treia zi vizităm Mănăstirea Izvorul Tămădiurii, prima biserică a fost ridicată de Împaratul Leon I, datorită unei minuni pe care a trăit-o când era soldat. Patriarhia Ecumenică a Constantinopolului, în mod simbolic cea mai înaltă autoritate canonică a lumii creștin-ortodoxe. Biserica românească din Istanbul, cu hramul Sf. Mucenița Paraschevi. Biserica Vlaherne cu hramul Acoperămânutul Maicii Domnului, loc unde Maica Domnului s-a arătat multimii strânse în vremea împaratului Leon cel înțelept, când orașul era asediat și a lăsat asupra lor Acoperământul.

Facem un tur cu autocarul al Constantinopolului bizantin, admirăm Fortăreața celor 7 turnuri, Yedikule (închisă pentru renovare), unde a fost închis voievodul Constantin Brâncoveanu, cei patru fii ai săi și sfetnicul Ianache.

Vizităm grădinile și Palatul Dolmabache  unul dintre cele mai fascinante palate din lume, a fost construit în secolul al XIX-lea și se întinde pe o suprafață construită de 15.000 mp, iar suprafața totală a complexului este de 110.000 mp, fiind al treilea mare palat din Istanbul.

In vacanță la Istanbul nu putem ocoli Piața Taksim piața mare deschisă unde se adună mulți tineri pentru a petrece o după-amiază în leneveală. Din Piata Taksim poti lua tramvaiul istoric pentru o plimbare pe Bulevardul Istiklal care este o pasarelă lungă de 1,4 km pe care se regăsesc de la cluburi de noapte la cinematografe, de la buticuri până la cafenele. Este de asemenea locul cel mai potrivit din care să cumperi rahat, ceai, cafea, baklava de la tarabele stradale. Tot din Piata Taksim și pe Bulevardul Istiklal se poate ajunge și la Turnul medieval Galata construit la sfârșitul anilor 1340 de către genovezi. Realizat în sitl romanic, acesta are o înălțime de aproape 67 m. este vizibil de la kilometri întregi, motiv pentru care este considerat a fi o caracteristică proeminentă a orizontului din Istanbul. Odinioară a fost folosit ca punct de vedere pentru detectarea incendiilor. Acum însă este utilizat doar în scop turistic pentru vizitatorii ce doresc să obțină vederi panoramice asupra orațului.

Seara facem turul celor două continente Europa și Asia. Vizităm cele două poduri (Podul Bosfor și Podul Fatih Sultan Mehmed), facem un tur prin cartierul oamenilor de afaceri cu zgârie-nori Levent și oprim în Asia, pe colina Camlica una dintre cele mai înalte coline din zona Bosforului (263m). Vizităm Moscheea Camlica (Moschea lui Erdogan), este o moschee din IstanbulTurcia. Situată pe o colină din zona Üsküdar, aceasta este cea mai nouă dintre marile moschei din oraș, depășindu-le ca dimensiune pe cele din perioada clasică otomană, inclusiv Hagia Sophia. Numele de Çamlıca dat moscheii vine de la colina respectivă, cuvântul turcesc çam însemnând pin.

In vacanță la Istanbul

În ultima zi petrecută în Istanbul putem vizita Turnul Sapphire – este cea mai înalta clădire din Istanbul, ce se ridică la 54 de etaje deasupra solului și are o înălțime de 238 de metri. Acesta are si un simulator de elicopter care te poartă prin obiectivele emblematice ale orașului Istanbul. Se mai poate vizita și Aqvarium unul dintre cele mai mari acvarii tematice ale lumii.

De asemenea se mai poate face și o croazieră pe Marea Marmara spre Buyukada – Insula Prințului. Este o locație minunată, cu vegetație mediteraneană, multă liniște, aer curat, briză călduță, atmosferă de vacanță. Zona cosmopolită, unde gasim vile luxoase, multe dintre ele în stil Victorian și grădini minunat întreținute.

În ziua a cincea plecăm dimineața din Istanbul, iar în drum spre București ne oprim la Edirne pentru a vizita și admira moscheea Selmiye, aceasta este o moschee otomană ce a fost construită între anii 1569 și 1575 de către arhitectul Mimar Sinan, la cerința sultanului Selim al II-lea. Seara ajungem în jurul orei 21:00 în București.

Pentru informatii suplimentare, solicitari speciale, alte destinatii sau rezervări  SUNATI ACUM la Agentia La Piovra Turista!
Tel: 021.327.29.09; 0722.20.26.26; email:rezervari@lapiovra.ro

(Visited 482 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns