Organizațiile de turism fac apel la guvernele europene să evite haosul călătoriilor

Asociația Europeană a Agențiilor de Turism (ECTAA) – unde Asociația Națională a Agențiilor de Turism (ANAT) este membru cu drepturi depline – a tras un semnal de alarmă, printr-un comunicat de presă, împreună cu HOTREC (Asociația Hotelurilor, Restaurantelor, Barurilor și Cafenelelor și a unităților similare din Europa), ETOA (Asociația Comercială pentru un Turism mai Bun în Europa) și WTTC (Consiliul Mondial al Turismului și Călătoriilor) ca reacție la reintroducerea restricțiilor de călătorie pentru turiștii complet vaccinați de către mai multe state membre, ca răspuns la noua variantă Omicron.

Principalele organizații de turism reacționează la reintroducerea de către mai multe state membre ale Uniunii Europene a restricțiilor de călătorie pentru călătorii complet vaccinați ca răspuns la noua variantă Omicron. Acest lucru a zdruncinat planurile nenumăratelor mii de turiști care speră să treacă granițele pentru a vedea prietenii și familia de sărbători și îi pune din nou în pericol financiar pe agenții și operatorii din turism. Modificarea restricțiilor de călătorie într-un termen foarte scurt slăbește încrederea în călătorii și subminează toate eforturile depuse până acum, inclusiv prin certificatul digital UE Covid, pentru a ridica restricțiile de circulație pentru persoanele vaccinate și recuperate.

Industria europeană a turismului îndeamnă guvernele să urmeze concluziile Consiliului European din 16 decembrie pentru a „continua eforturile coordonate pentru a răspunde evoluțiilor bazate pe cele mai bune dovezi științifice disponibile”. Noile îndrumări ale Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) publicate săptămâna trecută indică faptul că varianta Omicron este acum prezentă în toată Europa, iar infecțiile sunt cauzate în principal de transmisii comunitare, mai degrabă decât de cazuri legate de călătorii. ECDC recomandă consolidarea intervențiilor nefarmaceutice (NPI), cum ar fi evitarea adunărilor mari publice sau private, încurajarea folosirii măștilor de protecție, munca la distanță etc. Nu există nicio recomandare pentru reintroducerea restricțiilor de călătorie. Acest lucru este în conformitate cu evaluarea anterioară conform căreia restricțiile de călătorie sunt ineficiente în reducerea transmiterii virusului, a spitalizărilor sau a deceselor.

Vacanțele de Crăciun și de iarnă la schi reprezintă un sezon turistic important. Conform datelor Eurostat 2018/19, 33,7% din toate nopțile petrecute în unitățile de cazare turistică din UE27 au fost în sezonul de iarnă (inclusiv din noiembrie până în aprilie). Înnoptările în UE27 în iarna 2020-2021 au scăzut cu 71% comparativ cu iarna 2018-2019. Aceasta este și o perioadă importantă pentru planificarea viitoarelor vacanțe de vară. Cu restricții de călătorie anunțate peste noapte, Europa va pierde din nou un sezon turistic important.

            ”Inclusiv în cazul României, considerăm că anumite măsuri ale Guvernului privind revenirea turiștilor în țară sunt incoerente, adoptate peste noapte și, de ce nu, ilogice. Nu înțelegem de ce nu se mai păstrează lista-semafor, și se face o departajare discriminatorie între țările UE și cele non UE. Pe de altă parte, nu înțelegem de ce turiștilor vaccinați care provin din țările verzi și galbene din afara UE li se mai impune efectuarea unui test PCR la destinația unde călătoresc. Carantinarea turiștilor, indiferent de categorie, ar putea fi evitată prin efectuarea de teste rapide antigen pe aeroport, la sosirea în țară, ori la maxim 24 de ore după sosire. Să nu uităm că România dorește să primească și turiști străini din țările non UE, iar în actualele condiții, este foarte dificil. Țara noastră este acum una dintre cele mai verzi țări din Europa și da, trebuie să ne protejăm, însă considerăm că vaccinarea, respectiv, după caz, testarea sunt măsuri suficiente pentru readmiterea sau admiterea turiștilor în țară”, declară Dumitru Luca, președintele ANAT.

ECTAA este Asociația agenților de turism și a operatorilor de turism europeni. Reprezintă un sector de aproximativ 70.000 de agenți de turism și operatori de turism din Europa, care oferă consultanță și vând servicii de transport, cazare, agrement și alte servicii turistice, precum și produse combinate clienților de agrement și afaceri.

ETOA este Asociația comercială pentru un turism mai bun în Europa. Scopul acesteia este acela de a asigura un mediu de afaceri echitabil și durabil, astfel încât Europa să rămână un loc competitiv și atrăgător pentru a trăi, a lucra și a vizita. Cu peste 1200 de membri reprezentând majoritatea domeniilor industriei, reprezintă o voce puternică la nivel local, național și european. Aceasta reunește o gamă largă de tour-operatori și furnizori europeni, de la mărci globale până la companii independente.

HOTREC este Asociația Hotelurilor, Restaurantelor, Barurilor și Cafenelelor și a unităților similare din Europa, care reunește 46 de asociații naționale din 35 de țări și este vocea ospitalității europene. Misiunea HOTREC este de a reprezenta și de a susține interesele sale față de UE și instituțiile internaționale, de a promova schimbul de cunoștințe și de bune practici între membrii săi pentru a promova în continuare inovația și de a acționa ca o platformă de expertiză pentru sectorul ospitalității.

WTTC (World Travel & Tourism Council – Consiliul Mondial al Turismului și Călătoriilor) este organismul care reprezintă sectorul privat de turism și turism la nivel global. Membrii sunt directori generali ai companiilor, destinațiilor și organizațiilor industriale din lume care se implică în turism și turism. WTTC are o istorie de 25 de ani de cercetare pentru a cuantifica impactul economic al T&T în 185 de țări. De peste 25 de ani, WTTC a fost vocea acestei industrii la nivel global. Membrii sunt președinții, președinții și directorii executivi ai companiilor de turism și turism lider din sectorul privat din lume, care aduc cunoștințe de specialitate pentru a ghida politicile guvernamentale și luarea deciziilor și pentru a crește gradul de conștientizare cu privire la importanța sectorului.

(Visited 100 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns