Campionatul Mondial de Snooker Juniori găzduit de București marchează o premieră mondială

Liam Davies (Țara Galilor) scrie istorie și devine triplu campion mondial la toate categoriile (U16, U18, U21)

Federaţia Română de Snooker, IBSF – Federația Mondială de Snooker și Innovation Travel & Events a organizat, în parteneriat cu Universitatea Politehnică București și Clubul Sportiv Universitar Știința București, la sălile din cadrul sediului Rectoratului Universității Politehnice din București, un triplu Campionat Mondial de Snooker Juniori. Evenimentul a avut loc între 15 şi 27 august 2022. În semn de apreciere pentru activitatea desfășurată de către Federația Română de Snooker până în prezent, Federația Mondială de Snooker IBSF a desemnat organizarea Campionatului Mondial de Cadeți – U16, Juniori – U18 și Tineret – U21 din nou României.

Snooker-ul este una dintre cele trei discipline (pool, carom si snooker) din familia biliardului şi aniversează în acest an 140 de ani de la apariţie. Îşi are originea în biliardul englezesc, apărut în urmă cu peste 300 de ani. Snooker este practic ”nepotul” biliardului englezesc, apărând în 1875 ca urmare a unei extensii a celor trei bile, albă, galbenă şi roşie, care făceau obiectul de activitate al biliardului englezesc. Astfel Sir Chamberlain a adăugat încă 14 bile roşii şi încă cinci colorate, la cea galbenă, ajungând astfel la forma actuală denumită snooker.

Revelația acestui campionat este Liam Davies din Țara Galilor, care, la doar 16 ani, a câștigat locul 1 la toate cele 3 categorii ale Campionatului Mondial de Snooker Juniori în același turneu: Under 16, Under 18, Under 21. În finala Under 21, Liam l-a învins pe Antoni Kowalski (Polonia) cu 5-1.

Prima victorie a lui Liam a venit pe 18 august, când a câștigat titlul mondial Under-16 învingându-l pe Bulcsú Révész (Ungaria) cu 4-2. Liam și-a continuat seria de victorii și a câștigat și titlul mondial Under-18 pe 22 august, unde l-a învins pe Antoni Kowalski (Polonia), impunându-se cu 4-3.

Liam Davies a început să practice snooker de la vârsta de 6 ani, fiind antrenat de cunoscutul jucător galez de snooker Lee Walker. A reprezentat pentru prima dată Țara Galilor la Celtic Challenge, în iunie 2016, împotriva Irlandei, la Carlow. A jucat primul său turneu IBSF la Mol, Belgia, în august 2016. În prezent, este clasat pe locul 2 în topul galez masculin de jucători de snooker. Liam a câștigat și competiția europeană U18 din Albania, în iunie 2022. Vrea să devină un jucător profesionist de snooker în turneul principal și scopul său este să ajungă într-o zi campion mondial și numărul 1 mondial. Are toate șansele. Mai ales că Liam Davies este și în Cartea Recordurilor Guinness pentru cel mai tânăr jucător din istorie care a câștigat un meci de calificare la un Campionat Mondial de profesioniști (organizat, în acest an, în Sheffield, Marea Britanie). Tatăl lui Liam, Leyton Davies, este director la Mark Williams Snooker Club din Tredegar, unde Liam se antrenează cu Mark Williams și Jackson Page.

”Pentru mine, aceste zile au fost de necrezut. Sunt și eu șocat în sensul bun, pentru că am realizat un record care nu a mai fost atins până acum și nici nu se știe dacă va mai fi atins, anume, câștigarea tuturor titlurilor de campion mondial la juniori într-o singură competiție. Încă aștept să mă trezesc din acest vis frumos. București este un loc extraordinar, vremea a fost foarte caldă iar Universitatea Politehnică din București, o gazdă admirabilă. Pot spune că românii își merită locul în care trăiesc, fiind calzi și primitori. Idolul meu în snooker este Mark Williams, un om unic și deosebit, cu care mă și antrenez foarte mult. Cât de curând, îmi doresc să intru în liga jucătorilor profesioniști de snooker și mă pregătesc constant pentru asta. Călătoresc mereu cu familia, adică alături de părinții mei, Leyton și Clair, dar și cu fratele meu, Ryan, care mă sprijină permanent în încercarea de a-mi îndeplini visul și cărora le mulțumesc pe această cale”, declară triplul campion mondial la categoria juniori, Liam Davis.

(Visited 29 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns