Ski in Austria – Mecca schiorilor din lumea întreagă

Prin secolul al XIX-lea doar pionierii se încumetau să bată cu rachetele la picior piscurile încununate cu omăt ale Alpilor austrieci. După primul război mondial, însă, odată cu difuzarea filmului „Flamura Albă”, povestea schiorului Hannes Schneider, fiu de fabricant de brânză din Arlberg , devenit faimos pe pârtiile din St. Anton, schiul a început să îşi câştige popularitatea. Astăzi, 50% din turişti vin aici special pentru schi, din ce în ce mai mulţi romani adăugându-se anual pe lista pasionaţilor de ski in Austria. De altfel nici nu ai cum să nu te îndrăgosteşti de peisajele feerice, în care zăpada pufoasă şi abundentă mângaie coamele ameţitoare ale munţilor şi pădurile veşnic înverzite, acoperişurile de ţiglă ale căsuţelor şi turnuleţele semeţe ale castelelor, fortăreţelor şi palatelor somptuoaselor.  Și dacă la atât s-ar rezuma fascinaţia Austriei şi tot ar fi destul.  Dar ea seduce, mai departe, prin armoniile subtile de Mozart şi Bach pe care le auzi aproape pretutindeni, prin mireasma ameţitoare de cafea fierbinte şi apfelstrudel aburind, prin zâmbetele şi voia bună cu care te primesc oamenii locurilor, care îşi iau schiurile din cui şi ies cu tine pe partie, pentru că au făcut din asta aproape un stil de viaţă.

Capitala imperială a dat schiului un imbold, aşa cum de altfel a dat multor mode. Primele pârtii au fost cele din zona Schladming-Dachstein, de lângă Viena, Stiria, însă astăzi Arlbergul este denumit „leagănul schiului”, centrul sau, St. Anton, dispunând de cele mai îndrăzneţe şi periculoase pârtii de schi, dar şi facilităţi de apres-schi din Alpi. Staţiunea este de departe preferata profesioniştilor şi a tinerilor în căutare de adrenalină. Iubitorii de lux şi opulenţă se vor simţi excelent la Lech şi Zurs, în timp ce Ischgl şi surata sa elveţiană Samnaun rămân favoritele familiilor, datorită celor 250 Km de pârtii şi schi lifturilor de ultimă generaţie.

Tirolul este, însă, Paradisul schiorilor, profesionişti şi amatori deopotrivă votând Soldenul, câţiva ani la rând, pe locul 1 în topul european al staţiunilor de schi. Aici se află Wildspitze (3774 m), cel mai înalt punct din Alpii Oetztal şi al doilea munte înalt din Austria, iar în Gurglertal, parohia de la cea mai mare altitudine din Alpi – Obergurgl. Dacă mai adăugăm gheţarii de pe graniţa cu Italia şi vârfurile înalte Weisskugel (3746 m) şi Similaun (3603 m), apoi Stuibenfall, cea mai adâncă prăbuşire de ape din ţară sau lacul Pilburger, cel mai cald din întreg Tirolul, nu mai are rost să mai spunem prea multe în favoarea regiunii. Cu toate acestea, valea Oetztal şi-a câştigat faima de abia prin 1991, o dată cu descoperirea lui Oetzi, omul gheţii, o mumie naturală din 3300 î. H. (găsită în gheţarul Schnalstal, lângă Finielsptize şi Similaun). În total în vale sunt opt sate turistice: Oetz, Vent, Obergurgl, Soelden, Laengenfeld, Umhausen/ Niederthai, Sautens şi Haiming/ Ochsengarten, care delimitează şase importante zone de schi:  Soelden – Hochsoelden, Obergurgl- Hochgurgl, Vent, Hochoetz, Niederthai şi Gries.

Regele Alpilor, cu zăpadă din septembrie până în martie, rămâne în continuare Innsbruckul, unul dintre cele mai mari oraşe ale Europei, înconjurat de satele de vacanţă din  regiunea olimpică Seefeld (locul de organizare a jocurilor de iarnă din 1964 şi 1976) şi cei cinci gheţari celebrii – Kaunertal, Pitztal, Oetztal, Stubai şi Hintertux. Anul acesta, ghețarul Stubai (110 Km pârtii şi 26 instalaţii pe cablu) serbează 40 de ani de la deschidere, la mijlocul lui octombrie fiind pus în funcţiune  noul telescaun Rotadl.

O regiune de schi importantă în topul preferinţelor turiştilor continuă să fie landul Salzburg, staţiunile sale Zell am See  – Kaprun, Saalbach-Hinterglemm, Ski Amadè, Obertauern şi Bad Gastein fiind aproape luate cu asalt de mii de turişti veniţi în zonă în fiecare sezon.  Zell am See este zona perfectă pentru practicarea schiului pe muntele Schmittenhohe şi gheţarul Kitzsteinhorn, dar şi pe munţii din apropiere – Maiskogel şi Lechnerberg (800-3029 m), iar iubitorii genului vor găsi în Zell am See o mare varietate de pârtii, cu o lungime totală de 130 km.  Staţiunea  Bad Gastein, care deţine 80 km de pârtii şi 14 instalaţii de transport pe cablu, este conectată cu Bad Hofgastein, ce dispune de alte 51 km de pârtii şi 11 instalaţii. În zonă se află şi Kur und Vital Zentrum, cea mai modernă baie alpină  din Europa, care oferă vizitatorilor o panoramă de 360º, un aquaparc, saună, centre de relaxare, tobogane, salon de frumuseţe, baruri.

Alte perle veritabile în salba de staţiuni de schi ale Austriei, însă mai puţin cunoscute în România, sunt Heiligenblut, de lângă Grossglockner (3798m), cel mai înalt munte din ţară, şi Hermagor-Nassfeld, de la graniţa cu Italia, ambele în Carinthia, precum şi staţiunea copiilor – Brandnertal, din Voralberg,  unde toate facilităţile au fost adaptate pentru copiii începând cu varsta de 4 ani.

Agenţia touroperatoare La Piovra Turista  vă oferă transport, cazare, masă, în funcţie de variantele dorite la telefon 021.327.29.09.

(Visited 56 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns