Aţi vazut adesea, în broşuri sau pe siteurile web ale agenţiilor de turism, companiilor de croazieră şi hotelurilor, oferte cu regim de masă All Inclusive, Ultra All Inclusive sau Extra All Inclusive. Dat fiind marea diversitate a ofertelor, aceste marcaje au început să devină din ce în ce mai confuze, unele chiar inducând în eroare. Chiar este aşa de atotcuprinzător All Inclusive-ul, şi dacă răspunsul este afirmativ, la ce mai slujesc Ultra şi Extra All Inclusive?
Înainte de a le explica pe fiecare în parte, se impune puţină istorie. Aşadar, contrat părerii larg răspândite, conceptul All Inclusive nu este invenţia turcilor. El a fost creat la sfârşitul anilor 1950, în Spania, de belgianul Gérard Blitz, fondatorul Club Med. De aici a fost exportat la mijlocul anilor ‚70 la toate Club Med din Africa – Tunisia şi Egipt -, şi Caraibe. De abia în 1995, All Inclusive a fost importat de turci, primul care l-a implementat fiind Calista Resort 5*, din Belek, Antalya. A fost însă atât de bine adaptat şi exploatat în Turicia încât aceasta a lăsat în urmă destinaţii odinioară cu prestigiu în domeniu. Ulterior conceptul s-a răspândit şi în alte ţări precum Grecia, Bulgaria, Croaţia, iar de câţiva ani încoace se fac experimente All Inclusive şi în România.
Pe înţelesul tuturor:
All Inclusive (AI) – înseamnă că toate mesele principale, snacks-uri pe parcursul zilei, băuturile răcoritoare şi alcoolice locale din timpul meselor şi de la tea time, băuturile şi gustările la pool bar sunt gratuite, în tarif fiind incluse, de asemenea, accesul gratuit la piscine, şezlong, umbrelă şi prosop la plajă, accesul gratuit la diverse facilităţi pentru sport şi la programele de animaţie. Serviciile All Inclusive diferă nu doar de la o ţară la alta, ci şi de la un hotel la altul, neexistând norme internaţionale precise care să le reglementeze. La sosire, clienţii primesc o brăţară care le dă dreptul de a beneficia de serviciile achiziţionate.
Ultra All Inclusive (UAI) – include toate serviciile oferite în regimul All Inclusive, la care se adaugă băuturile alcoolice şi nealcoolice de import, unele cocktailuri şi gustări între mese, în funcţie de fiecare hotel în parte.
Extra All Inclusive (EAI) – include toate serviciile oferite în regimul Ultra All Inclusive şi altele suplimentare, în funcţie de politica fiecărui hotel în parte. Pentru a exemplifica, unele hoteluri oferă ca extra green fee-urile la terenul de golf, acces gratuit la serviciile de spa, sporturi nautice etc.
Bine de ştiut! Pentru a avea regim gratuit, mâncarea şi băutura nu trebuie consumată în restaurantele a la carte, altminteri riscaţi ca la sfârşitul sejurului, la check-out, să vi se solicite achitarea notei de plată. Cel mai bine e să verificaţi cu recepţia ce servicii sunt gratuite şi unde trebuie consumate. În general, serviciile de călcătorie, spălătorie, babysitting, unele proceduri spa, excursiile, accesul la sălile de conferinţe şi reuniuni sunt contra cost.
Ca o curiozitate:
La Club Med, All Inclusive înseamnă transfer de la aeroport la hotel şi de la hotel la aeroport, cazare, toate mesele, inclusiv băuturile răcoritoare şi alcoolice, open bar, snacksuri servite la diverse ore ale zilei sau nopţii, accesul la unele activităţi sportive, echipamentul sportiv necesar şi antrenori/ instructori, accesul la programe de animaţie.
La Sandals Hotels, în Caraibe, unde se implementează la cele mai înalte standarde conceptul, All Inclusive include cazare, mic dejun tip bufet, prânz şi cină la oricare din restaurantele complexului hotelier, băuturi răcoritoare şi alcoolice gratuite, accesul gratuit la cursurile de scuba diving, golf, taxele hoteliere, bacşişurile şi alte gratuităţi, serviciul de majordom, pachetele de nuntă standard (consultant pentru nuntă, locaţia, documentare, o fotografie, tortul de nuntă, ofiţerul stării civile, şampanie, mic dejun la pat, buchet pentru mireasă etc), acces nelimitat la toate facilităţile şi privilegiile oferite între hotelurile Sandals.
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.