City Break BARCELONA

City Break Barcelona

Puţine oraşe se ridică la înălţimea Barcelonei, „Barsa”, cum o alintă catalanii, oferind profunde contraste creatoare unei lumi a diferenţelor.  Barcelona este un oraş multiplu, vivant, care se transfigurează în funcţie de oră şi în raport de sezon. El îşi afirmă cu demnitate realităţile sociale diverse, afectate de o dimensiune istorică care a contribuit din plin la conturarea identităţii sale.

Capitală a Regiunii Autonome Catalane şi metropolă a designului, Barcelona este deţinătoare a celui mai „frumos” port al Mării Mediterane, Port Vell, cu ale sale – Aquarium futuristic, cinematograf multiplex IMAX, vestit pod din lemn, romantic şi suprarealist, care îl leagă de oraş, şi nenumăratele sale restaurante, baruri şi cluburi de noapte ce fac deliciul vieţii. Metropola uimeşte, deopotrivă, prin cultura şi civilizaţia sa, arătând lumii nu mai puţin de 47 muzee, 87 galerii de artă, 76 centre culturale, 34 teatre şi 100 de cinematografe, astfel încât dacă vizitaţi Barcelona s-ar putea să nu vă mai doriţi să o părăsiţi vreodată.

De altfel, un city break în Barcelona (metropola catalană) nu pune prea mari dificultăţi financiare, la fiecare colţ de stradă aflându-se câte un loc unde se poate ciuguli câte ceva, înainte de a începe aventura pe bulevardele colosale,  largi şi bine aliniate, pe care se vor  zări clădiri spectaculoase, structuri arhitectonice uluitoare, precum capodoperele lui Antonio Gaudi (1852-1926),  arhitect genial,  părinte al catedralei Sagrada Familia (construcţia este inspirată de forme naive zoomorfice, şi seamănă cu un castel de nisip), al mirificului Parc Güell (realizat între 1900 şi 1914, extins pe 20 hectare şi aflat sub protecţie UNESCO din 1984), al caselor Batlló, Milà, de los Botines, Calvet şi Vicens. Inima arhitectonică a Barcelonei este, însă, cartierul gotic, Barri Gòtic, în care trecătorul neavizat se poate pierde într-un labirint dubios, dar fascinant, de uliţe înguste, late de-o palmă. Primele construcţii de aici datează din perioada romană, când zona a fost fortificată, dar astăzi principalele sale atracţii sunt  Catedrala, Turnurile zidurilor romane, Casa lui Ardiaca, Piata San Filip Neri, Templul lui Augustus, Piaţa lui Rei şi Piaţa Sant Jaume.

Barcelona de astăzi a fost construită după planurile de secol XIX ale inginerului  Ildefons Cerdà, care a conceput-o drept centru de locuit şi încheiat afaceri, cunoscut sub denumirea Passeig de Gràcia. A venit apoi modernistul Gaudi, căruia i s-au alăturat  Lluis Domènech i Montaner şi Josep Puig i Cadafalch, ce au lăsat în urma lor adevărate opere de artă. Renovată cu ocazia Jocurilor Olimpice din 1992, Barcelona a devenit unul dintre oraşele ce trebuie neapărat vizitate. În ultimele decenii, pe scena arhitecturii avangardiste barceloneza s-au remarcat Josep Sert, Oscar Tusquets şi Ricardo Bofill, astfel încât oraşul de azi se sprijină pe un maiestuos melanj de stiluri accentuate, trecute printr-un clasic stilat, ajungând la un modernism bine temperat, cu linii antropomorfizate.

Pentru iubitorii de „la vida loca”, sufletul  Barcelonei este La Rambla, care degajă o atmosferă relaxată, în care îşi etalează abundenţa numeroase restaurante şi baruri, făcând deliciul oricărui gurmand. Bulevardul duce de la Plaça de la Catalunya – piaţa centrală din Barcelona, până la statuia lui Cristofor  Columb (înaltă de 50 m, construită în 1886 de Gaietà Buiges), pe malul mării (Port Vell), fiind bătut de petrecăreţi cât este noaptea de lungă. De altfel, barurile îi şi ademenesc cu cocteiluri bizar amestecate, servite într-o ambianţă din care arareori lipseşte muzica live sau un DJ celebru. La Rambla mai este cunoscută şi drept  „Barcelona’s Shopping Line”, nicăieri altundeva în lume neputând fi găsite mai multe magazine cu de toate sau mai mulţi vânzători stradali de păsări exotice, papagali sau, şi mai pitoresc, cocoşei de felurite culori şi dimensiuni.  Shopping se poate face şi în nordul oraşului, dincolo de Diagonal Avenida, spre Paseo de Gracia,  unde veţi găsi magazine ale mărcilor internaţionale consacrate,  cu nume precum  Zara ori H&M.

Cine mai are nevoie de repere, pentru a profita de fiecare minut în Barcelona, ar trebui să se orienteze către La Ribera, o zonă extrem de plăcută, care a a jucat un rol important în istoria oraşului în perioada medievală, fiind centrul comercial al vremii şi reşedinţă a guildelor. Aici veţi putea vizita Parcul Ciutadella, Parlementul Catalunyei, Muzeul Picasso, Basilica Santa Maria del Mar, Muzeul Xocolata şi Muzeul Barbier-Mueller.

Dacă timpul vă permite, urcaţi cu funicularul Tibidabo până pe dealul Colleserola, care înconjoară Barcelona, unde veţi găsi o superbă biserică albă, denumită „Templo del Sagrad Cor”.

Nu ocoliţi nici „Montjuïc” (Castel de Montjuïc; Museu nacional d\a Art de Catalunya; Jardins de Mossèn Costa; Llobera; Jardí Botànic), o colină ca-n poveşti, care delimitează centrul Barcelonei, şi în vârful căreia se află astăzi muzeul militar. Acest adevărat „munte” barcelonez, graţie numeroaselor şosele şi teleferice care îl brăzdează poate fi vizitat în toate colţişoarele sale. În orice ordine doriţi puteţi vizita Turnurile Veneţiene, Fantana Magică, Palatul Naţional, Muzeul Poble Espagnyol, Castillo de Montjuïc, Stadionul Olimpic, Palau Sant Jordi, Teatrul Grec, Turnul Telecomunicaţiilor, Palatul Sporturilor, Muzeul Arheologiei Cataloniei şi castelul maur, care oferă o panoramă splendidă asupra oraşului şi a mării.

Ar mai putea fi  recomandate:

* „Catedral de Barcelona” (Plaça de la Seu), ridicată în secolul al XIII-le;

* „Palau de la Música Catalana” (Carrer de Sant Francesc de Paula, 2), un monument al modernismului, construit de Lluís Domènech i Montaner (1908), aflat din 1997 sub protecţia UNESCO;

* „Museu Frederic Marès” (Plaça de Sant lu, 5-6), clădire de o frumuseţe greu de descris in cuvinte, construită în secolul al XIII-lea, în care au locuit înalţi demnitari ai curţii regale şi ai diferitelor ordine bisericeşti. Aici pot fi admirate şi operele pictorului Frederic Marès, care chiar a trăit în acest muzeu, în anii ’40.

* „Palau Güell” (Carrer Nou de la Rambla, 3-5), operă a lui Gaudi, construită, în 1888, în stil mixt gotic-Mudejar-baroc .

Un pont pentru vizitatori:

Pentru a admira Barcelona de la înălţime, puteţi folosi Telefèric de Montjuïc, accesibil tot timpul anului, în lunile martie-mai şi octombrie fiind disponibil între orele 10.00 şi19.00, din iunie până în septembrie între orele 10.00 şi 21.00, iar în intervalul  noiembrie-februarie între orele10.00 şi 18.00. Costul biletelor pentru adulţi este de 6,3€ dus şi 9€ dus-întors, iar pentru copii între 4-12 ani de 4,8€ dus şi  6,5€ dus-întors. Copii până la 4 ani pot călători gratuit.

Agenţia touroperatoare La Piovra Turista vă oferă transport, cazare, masă, în funcţie de variantele dorite pentru a petrece cel mai frumos City Break la Barcelona.

(Visited 18 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns